28 Şubat 2023 Salı

3 BOYUTLU YAZICI İLE OKÇU YÜZÜĞÜ/ZİHGİR İMALATI

 


Günümüzde okçu yüzüğü olarak adlandırdığımız yüzüğe bildiğiniz gibi Osmanlılar zihgir yada şast demişler.Zihgir her ne kadar basit bir yüzük gibi görünsede,okçuluk için tetik manasına gelir.Şekli,kaş yapısı direkt olarak atışa iyi etki edebileceği gibi kötü bir tasarım da okçuya meydanı dar edebilir.

Zihgir okçuluktaki yerini öyle basit bir şekilde almamıştır.Önceleri atış için çıplak parmaklarla mandal yapılmış,kiriş bırakılmış.

Anlayacağınız malzeme olarak ilk başlarda baş parmağımızın ta kendisi kullanılıyordu.Zamanla bu kanlı-canlı malzemenin yetersiz olduğu bizzat hissedilerek anlaşılmıştır :)

Kulağa ne kadar tuhaf ve komik gelsede zihgir'in icat edilmesi,yada biz buna akıl edilmesi diyelim,bu kadar basit bir şekilde,yani başparmak yaralanmalarıyla meydana gelmiştir,adım adım ve acıyı hissederek.

Sonraları deriden yapılan yüzük şeklindeki halkalar denenmiş,deri yerine bakır,gümüş,taş,fildişi ve boynuz gibi doğal malzemelerin kullanılmasıyla da zihgir gelişimi o dönem için doyuma ulaşmıştır.

Bir zihgir için malzeme seçimi bir tercih olarak gözüksede asıl önemli olan zihgir'in tasarımıdır.

Malzemeler her ne kadar belli olsada,bir zihgiri meydana getirmek için kullanacağınız yöntemlerin en başında geleneksel imalat yöntemi gelir.Sonradan günümüz modern imalat yöntemleri de ilave olsa da gerçek bir atış zihgirinin doğum sancısı çok acılıdır.

Bir zihgir yapabiliyor olmanız hiç bir zaman iyi bir atış zihgiri yaptığınız anlamına gelmez.İyi bir zihgir gerçekte süslü püslü görüntüsüyle değil,atış rahatlığı ve isabet oranıyla kendini gösterir.

Biz buna zihgir performansı diyelim ki bunu bir zihgirde yakalamak oldukça zordur.En başta bir okçu,hatta usta bir okçu olmanız,zamanınızı atıcılığınız kadar zihgir tasarımına da ayırmanız gereklidir.

Bunun anlamı;

sizin sadece bir zihgirle yetinmeyip,devamlı daha da iyisini bulmak adına bir arayış içinde olmanız anlamına gelirki,bu da açıkça zaman kaybı demektir.

Her defasında yeni zihgir yap ve tekrar tekrar test et.Sonra en ufak bir değişim uğruna tekrar yenisini yapmaya çalış ama bunu zihgirin bazı olumlu bölümlerini bozmadan nasıl yapacaksınız? büyük emek ve dikkat ister doğrusu.

İşte 3 boyutlu yazıcılar tam da bu noktada imdadıma yetişmiştir.Eskiden geleneksel yöntemlerle geliştirmeye çalıştığım zihgirlerimi artık bu makine vasıtasıyla ve çizim programlarıyla yapmaktayım.

Sizlere okçuluk yarışma ve antrenman deneyimlerimin ışığında geliştirdiğim,bir 3 Boyutlu Baskı ürünü olan zihgirlerimi tanıtmak isterim.






Hepsi kendi kullandığım ve seneler içinde geliştirdiğim atış zihgirimin büyük yada küçük birer kardeş kopyası yüzüklerdir.Bu parmağınız ne ölçüde olursa olsun yüzük aynı yüzüktür anlamına gelir.

Sipariş vermek istersem ne yapmalıyım?

Sipariş verebilmek için direkt SATIN AL linkine tıklamanız yeterli.

Tıklama sonrası zihgir'in siyah ve beyaz olmak üzere iki renk seçeneğinin bulunduğunu görebileceğiniz gibi,Geleneksel Okçuluk adına sizlere sunduğum diğer ürünlerimi de buradan inceleyebilir,satın alabilirsiniz.

* Zihgir bedeli (K.D.V.dahil) :   40T.L.+ Kargo Ücreti dir.   

Gölhan tarafından tasarlanmış ve imal edilmiştir.

* Ödeme ve adres işlemlerini takiben zihgiriniz en kısa zamanda kargoya verilecektir.


                              SATIN AL


Sevgi ve saygılarımla,

Mehmet A.Gölhan