28 Şubat 2023 Salı

En Hızlı ve Pratik Yay Kurma-Yasma Yöntemi-2.Bölüm

 



Hızlı Yay Kurma & Yasma Yöntemi Başlangıcı

Yaptığım ilk en hızlı yay kurma ve yasma metoduma ilaveten ikinci video'yuda genel istek üzerine gerçekleştirdim.İlk videodaki işlem 41 libre(18-19Kg.) gücündeki bir Osmanlı yayınla gerçekleştirildiği için bazı izleyiciler bu yöntemin sadece düşük güçlü yaylar için geçerli olabileceği gibi bir yanılgıya düşmüşlerdi. İstekleri ise daha güçlü bir yay ile yöntemin en başından itibaren gerçekleştirilmesiydi.Bende bu istekler doğrultusunda 60 Librelik(27,24Kg.) bir diğer Sipahi yayımla ikinci video yu gerçekleştirdim.

Aslında bu yöntemin başarıyla uygulanabilmesinde tek bir kural var; o da;  'Gücünün yettiği yaydır' şeklinde dir.Kısaca bir yayı gerebiliyorsanız eğer;ona bu yöntemi başarıyla uygulayabileceksiniz demektir.Gerçi ben şu anda 4-5 atış yapabildiğim 80-90 Librelik bir yayda dahi bu yöntemi başarıyla uygulayabilmekteyim.

Aslında bu yöntemin  en vurucu özelliğinin hızı ve pratikliği olmasının yanında bir yay için tercih edebiliceğiniz en sağlıklı kurma ve yasma yöntemlerinden biri olduğunu da rahatlıkla söyleyebilirim.
Çünkü resimden de görebileceğiniz gibi yayın tam ortası olan 'Kabza' bölümü destek olarak görev gören dize dayanmıştır.Böylece yayın her iki salıda aynı oranda esnetilir,zorlanır.

Bu yöntemin hız,pratiklik ve güvenilirliliği yanında bir başka emsalsiz özelliği daha vardır ki oda At üzerinde dahi kullanılabilecek kadar elverişli bir yöntem olmasıdır.

Bir ayağınız üzengide,diğer ayağınızı ise üzengiden çıkardıktan sonra dizinizi yay kabzasına dayayarak yayınızı kurar yada yasarsınız.Özetle yayınızı ata binmeden evvel kurmak yada attan inipde yayı aşağıda kurmanıza gerek kalmaz.
Açıkçası ben bir at üzerinde yayını kurabilen,yasabilen bir atlı okçuyu daha evvel hiç mi hiç görmedim ve bu yüzden de bu vasfıyla Atlı Okçuluk için epeycene bir dikkat çeker niteliktedir.Netice olarak diğer yay kurma,yasma yöntemleri bir mercek altına alırsak eğer,

''DİĞER HİÇ BİR EMSAL YÖNTEMİN İSTER YERDE,İSTERSE AT ÜZERİNDE OLSUN ;BÖYLESİNE HIZLI VE YARDIMCISIZ BİR ŞEKİLDE TATBİK EDİLMESİNE İMKAN YOKTUR.''


diyebiliriz.Şimdi dilerseniz video muzu izleyelim,
Mehmet A.Gölhan