Yay-ok-zihgir,
her ne kadar bu üç nesne okçuluğun olmazsa olmazı olarak görünse de,bir geleneksel okçu için sanki halen birşeyler eksik gibidir.Sadak olmadan idare edilebilirsiniz belki ama bir ok çantası,''Tirkeş'' olmadan okçuluk pek de yapılamaz gibi görünüyor.Elde,orda yada burda bir iki ok bulundursanız da, fazlasının başınıza bela olacağı kesindir.
Tirkeş,
benim için sadece oklarımı taşıyan bir çanta olarak değil,aynı zamanda bana ve çevremdekilere gelenekselliği ve otantikliği de yaşatabilmeli.
Bir tirkeş'in bunu başarabilmesi için aslına uygun olarak yapılması,görsel olarak da doyurucu olması şart.Doyuruculuktan kastım tirkeş yüzünün süsü-püsü değil,gerçekçiliğidir.
Abartılı süsten bende hoşlanmadığım gibi geçmişte düşmanla direkt olarak yüz yüze gelen bir savaşçının aşırı süse pek meraklı olmadığı yada olamadığı da açıktır.
Mesela,
üstteki resime dikkatle bakarsak eğer,tirkeş çantası özel kemeriyle üç noktadan bağlantılıdır.İki tanesi kemere direkt olarak bağlanmasının yanısıra üçüncüsü de deri şerit uzantısıyla çantanın altını kontrol altına alır.Kısaca bu kayışa gergi kayışı da denilebilir.
Çevrenizde görebileceğiniz iki noktadan bağlantılı tirkeşler basitçe ok taşıma görevini yerine getirse de gerçeği yansıtmamaktadır.Bir rüzgar estiğinde yada siz koştuğunuzda yukarı doğru havalanarak kontrolden çıkmaya,dolayısıyla dikkatinizi dağıtarak size sıkıntı vermeye meyillidir.
Öndeki kemer kancası ise tirkeş'i anında takılıp çıkartılmasını kolaylaştırmak içindir.Çantadan kurtulmak istediğinizde kemer tokasını çözmek yerine bir hareketle boş tirkeşi anında terk edebilirsiniz.
Tirkeş çantası yüzündeki iki adet düğme,
bu düğmelerde üzerindeki süsler bir yana bunların ana görevi çantanın kemerle olan bağlantısını sağlamaktır.
Sanıldığı gibi çantayı süslemek için değildir.Arkasındaki genişçe olan halkanın içerisinden geçen deri yada kumaş şerit tirkeşin kemerle olan bağlantısını sağlar.Diğer 3,bağlantı da bildiğiniz gibi gergi bağlantısıdır.
Gördüğünüz gibi,
bir geleneksel okçu için en değerli tirkeş üzerinde barındırdığı süsten çok gerçekçiliği ile ön plana çıkan olmalıdır.
Yapılan tirkeşlerde bu hususlara dikkat edilmeli,konu geleneksellikse eğer mümkün olduğunca aslına riayet edilmelidir.Aksi halde o tirkeş bir fantezi ürünü olmaya aday olacaktır.
Düşünün bir kere,
yağlı güreşte kıspet yerine kot pantolon giyiyorsunuz ve bu işe özgü davul yerine trampet çalıyorsunuz.. Haydi! iyi güreşler mi diyelim şimdi :)
Konuyla alakalı olarak daha geniş bilgi için bu linki ziyaret edebilirsiniz.
Durum aslında bu kadar vahimdir.Neyse,
Aşağıda gördüğünüz tirkeş ve çanta resimleri benim son çalışmalarımdan,umarım beğenirsiniz.
Sevgi ve saygılarımla,
Mehmet A.Gölhan