28 Şubat 2023 Salı

BOŞA KİRİŞ BIRAKMA TESTİ (DRY-FIRE TEST)

 Zaman zaman duyarım,

kiriş elimden kaçtı,işte tam kirişi bırakıyordum da ok kırıldı ve yayım kırıldı,kiriş koptuda yayım asimetrik oldu,sekiz oldu,vs... :)
Bu gibi durumların kaliteli bir sala ve yay başlarına sahip olan yaylarda öyle  kolay kolay etki etmemesi gerekmektedir.Özellikle menzil okçuluğuna yönelik düşük gramajlı okların atılmasıylada yaylar zarar görebilir.İşte burada Osmanlı menzil yaylarının bu açıdan da ne kadar mükemmel ve kusursuz olduklarını görüyoruz.9-10gr. gibi müthiş hafiflikteki okları dahi atabilecek ve bu şoka dayanacak  mükemmelliğe ve kusursuzluğa sahiptiler.
Osmanlı menzil yayları bu hafiflikteki oklarla neredeyse 'Boşa Kiriş bırakma(dry-fire)' yapmakta ve kırılmamakta idiler.Belkide Osmanlı yaylarının bu kadar meşhur olmalarındaki sebeplerden biriside buydu.Bir düşünsenize,neredeyse 'tüy gibi hafif' tabiri kullanabileceğimiz derecedeki hafif oklar atılıyor ve yay kırılmıyor.
Burada gene bir yorum yapacağım kusura bakmayın ama beynimde yanan Ampulleri söndürmem gerekiyor,belkide yabancılar 'ha ha,bak şimdi,nasıl da yayı kırılacak,kırılmalı !',fakat nedense kırılanlar hep rekorlar olmuş,çok şaşırtıcı değil mi? :)
Günümüzde üretilen modern yaylarda dahi yayı korumak amacıyla üreticiler yaylarda belirli ağırlıkta okların kullanılması gerektiğini vurgularlar,uyarırlar ve yayınız kırılırsa da sebeplerden biriside hep 'yanlış ok,hafif ok kullanmışsınız' olur,ne yazık ki.
Bir çok yay yada yay kanadı yapan isimlerin yapmaktan ve duyurmaktan hoşlanmadıkları bu çılgın testi Sipahi yayımda uygulamaya karar verdim.
Aynı mantık çerçevesinde,yaylarımın menzil okçuluğuna da ne kadar müsait olduklarını göstermek istiyorum.
Sipahi yaylarıma uyguladığım,'Deriye Ön Gerilim Verme yada Gölhan Metodu' olarak da adlandırdığım bu metodlar sayesinde yay salları,kırıma karşı basit deri takviyesi yönteminden çok çok daha iyi mukavemet göstermektedir.

Aşağıdaki Test vidyosunda kullandığım yay 42Lb.Sipahi yayımdır.Son durum itibarıyla 75 kez boşa kiriş bırakılmış(Dry-Fire) olup yay salları-başları zarar görmemiş,asimetrik olmamıştır.

Saygılarımla,
Mehmet Gölhan