28 Şubat 2023 Salı

OKÇULUK EKİPMANLARI ve 3 BOYUTLU YAZICILAR

 


Geleneksel okçuluk ekipmanları denince akla gelen hep yay ve ok olur.Fakat Geleneksel Türk okçuluğu söz konusu olduğunda bu iş bir sacayağ'a benzer,yani bir eksik-gedik olmamalıdır.


İki bacaklı bir sacayak devrilecektir.İşte burada Osmanlı-Türk Okçuluğu için üçüncü ayağı oluşturan parça 'zihgir' dir.

Elbette ok çantası diyebileceğimiz Tirkeş ve yay çantası Sadakda bu işin ekipmanlarıdır fakat yay-ok ve zihgir kadar olmazsa-olmaz değildir.

Günümüzde yay ve ok yapımında kullanılan malzemeler bir hayli artmıştır.Eminim ki Osmanlı da sentetik malzemeler olsaydı ahşap,boynuz ve siniri bırakıp,daha kısa zamanda ürün elde etmeyi sağlayan fiber cam,epoxy vs. gibi sentetik malzemelere yönelecekti,eminim.Çünkü tüm bu malzemeler silahların yapım süresini azalttığı gibi maliyetini de düşürecekti.

Yapım malzemesi olarak zihgire yönelirsek,
günümüzde boynuz,sert ahşap,doğal taş gibi geleneksel malzemeler kullanıldığı gibi,delrin,kestamid,epoxy ve diğer plastikler gibi modern sentetik malzemelerde kullanılmaktadır.

Yapım sürelerini düşünürsek,
bunlarda da yapım tekniklerine göre değişiklikler görünmekte.Mesela plastik enjeksiyonla,seri üretimle yapılanların süreleri saniyelerle anılırken,elle yapılanları ise  saatlerle ifade etmek gerekir çünkü çok emek harcanır ve tabiki bu da fiyata yansır.

Bilindiği üzere,geçmişte zihgir işi günümüzdeki kadar kolay iş değildi.Konunun önemini kavrayabilmek adına olayı daha da genişletelim.Mesela,Osmanlıda rekor kıran bir okçuyla berabar yaycı ve zihgircisi de ödül alırdı.Osmanlıda menzil alabilmek,rekor kırabilmek o kadar önemliydi ki yaptığı bir menzil rekoruyla silifke kalesi dizdarı Sinan subaşı canını ancak bu sayede kurtarabilmişti.

Sinan subaşı,silifke kalesi dizdarı iken,Karamanoğlu kaleyi zapt edince Fatih katli için ferman etmiş,fakat o ara Tozkoparan-Delikli kaya menzilinde 1119.5 gezlik bir rekor kırıp taş diktirmiştir.

              Risalelerde ise''Kanını menziline öndül buyurmuştur'' şeklinde yer almıştır.

Anlayacağımız,yay-ok-zihgir gerçekte bir sacayaktır ve zihgir direkt olarak atıcının performansına etki eden önemli bir aksesuar olarak yerini almıştır.

Zihgir her ne kadar bir yüzüğe benzeyip,sanki bir kuyumcu işi gibi görülsede bu iş hiçte öyle basit değildir.

Görsellikte şaheser olan bir yüzük size en düşük librelerde dahi acı yaşatabilir,yaptığınız spordan soğutabilir.Çünkü bir zihgirde asıl önemli olan,görsellikten çok parmağı korumasıdır.

Ben kendimden örnek vereyim.40 Lb.lerde rahatça kullandığım, ''Artık olmuştur,bu iş tamamdır'' dediğim yüzük,60-70 librelerde bana ızdırap çektirdi.
Bunun üzerine bende yüzük tasarımının tam olmadığı düşüncesiyle yenisini yaptım ve yüksek librelerdeki rahatlığını gördükten sonra ancak bu yüzük tamamdır diyebildim.Atış sırasında canınız yanıyorsa o atıştan hayır beklemek bir mucize olur çünkü.

Özet çıkarmayı severim,özetlersek :)
doğru tasarlanmış bir yüzük düşük librelerde değil,yüksek librelerde test edilmelidir.Okçu çekemediği bir yayı çekmeye çalıştığında(Kendini sakatlamaayacak şekilde) çektiği acı-zorluk başparmakta değil,başparmak haricindeki kaslarda-eklemlerde olmalıdır,karar bu !

Peki bu kararı bulmak kolay mı? tabiki kolay değil.Çünkü siz bu yolda yüzüğünüzü parmağınıza göre işlerken ya parmak ölçüsünü kaçıracaksınız yada yüzüğü kırılacak şekilde zayıflatacaksınız.

Ben bu yolda birçok zihgir yaptım ve ergonomik zihgir tasarımını atış performansıyla harmanlayabilmek adına çok zaman harcadım.

Zihgir klonlar gibi iyi dediğim bir zihgiri çoğalmak ve üzerinde oynamak gibi değişik metodlar denedim ama sonunda en uygun zihgir tasarım yönteminin,3 Boyutlu yazıcılar olduğu sonucuna vardım.
3 D makineler,bilgisayar destekli makineler (C.N.C.)'in bir uzantısıdır ve bu harika makineler bu iş için biçilmiş kaftanlar.
Daha evvelden gelen bu C.N.C. teknolojileri sevgisi sayesinde programları öğrenme konusunda pek sıkıntı çekmedim.

Daha evvel saatlerimi alan tasarımlar,el tesviyesi vs.gibi işlemler artık dakikalar içerisinde bitiyor.Bende bu sayede birçok zihgir tasarımı yapıp deneme fırsatı buldum.




Sizlere herşeyini tamemen kendi kendime tasarlayıp yaptığım,3 Boyutlu yazıcım ile bastığım parçaları göstermek isterim.Aynı tasarım değişik başparmak ölçülerine göre küçültülüp büyütülebilme imkanıda sunmaktadır.Yani iyi bir tasarım her ölçü parmak için aynı avantajı sağlayabilir.


Zihgirler için,katman kalınlığına göre hafifçe zımparalamak,yada parlatmak istenebilsede,katedilen mesafe bir hayli fazla.Renk ve yazıcı filamenti seçeneği de cabası..

Parmak ölçülerinize göre zihgir yada diğer okçuluk ürünlerinden satın almak isterseniz eğer online satın al butonuna basmanız yeterli.


                                                                   ONLINE SATIN AL

                                                       

Akla gelebilecek her türlü tasarımı denemek mümkün.Tasarım ve baskı kabiliyetini göstermek istersek aşağıdaki örnekler yeterlidir sanırım.

Gölhan yapımı 3D Yazıcıda bastığım bazı parçalar..Limit yok !


Oynar Mafsallı Fil-Tek parça üretim


Peki bunlar nasıl basılıyor ?İşte 3D yazıcımdan kısa bir video..








Sevgi ve saygılarımla,
Mehmet A.Gölhan