28 Şubat 2023 Salı

DERİYE ÖN GERİLİM VERME METODU(GÖLHAN METODU) UYGULAMA SERİLERİ-1(Pre-Stressed Leather Application Method(Golhan Method)Series No.1)

 1)Sentetik Yaylarda yay yasılıyken Deriye Ön Gerilim vermek:

1)Pre-Stressed Leather Application Method(Golhan Method)Series No.1


For English,please visit ,
http://ottomanturkishbows.blogspot.com/

Bu metodla elde edeceğiniz Güç artışı,derinin kalitesi,cinsi,esneme kabiliyeti,kalınlığı,verilen ön gerilimin miktarı ve uygulanan Kimyasalın özellikleriyle doğru orantılıdır.
Deri olarak 'Keçi Derisi'ni kullandım.Bu bana ileride kullanacağım 'At derisi' nin getirdikleriyle alakalı verilerde sağlayacaktır ve eminim ki Osmanlının 'At Derisi' tercihine de ışık tutacaktır.
Öncelikle Yayı kaplamadan önce (Organik yada Sentetik Yay fark etmez),Dinamometre ile (Yay Gücü Ölçer) yayımızın çıplak haldeki Gücünü ölçmeliyiz.Ki kıyaslama yapabilelim.Yaptığımız işlemleri sıralarsak,
A)Dinamometreyle Yay Gücünün Ölçülmesi:        Çıplak Yayı 50Lb.olarak okudum.
B)Dijital Tartıyla çıplak Yay ağırlığının Tartılması:   324,6Gr. geldi.
Artık işlemlerimize başlayabiliriz.Mengeneye sabitlediğimiz yay üzerinde önce Deriyi Kabza Bölgesinin Üst Sınırlarından Kabza Bitimine kadar deriyi yapıştırdım.Bu bölge,Deriyi germemiz için bir 'Bağlama Noktası' 'gerilme başlangıç noktası' görevi görecektir.
Şimdi sıra Salda dır ve bu bölge Yayın Güç ürettiği bölge olduğu için Derinin Sinir vazifesi göreceği bölgede burasıdır.Derinin hafifçe gerilmesini sağlayarak ,derinin arkasına kalemle bir '0(sıfır) noktası' çizilir.Bu nokta 'Kasan Gözü'ne 1cm kadar(Güç artımı bu değerin arttırılmasıyla artar) yakın bir yer işaretlenmelidir.
Derinin 0(Sıfır) Noktasından Kasan Gözüne Gerilmesi &Yapıştırılması İşlemi

Kasan gözüne kadar olan yay ve derideki bu  bölgeler 'Kauçuklu' bir yapıştırıcıyla kaplanır ve 10-15 dk.kuruması beklenir.Sonra da Yay başını karnımıza dayayarak mengeneden de aldığımız kuvvetle,bu sıfır bölgesini 'Kasan' bölgesine kadar çeker ve sadece işaretli bölgenin önce yapışmasını sağladıktan sonra Kabza ve kasan gözü arasındaki diğer kısımlar hem boyuna ,hemde enine gerilecek şekilde yapıştırılır.Kasan gözünden kasan sonu-Baş başlangıcına kadar da, deriye yukarıda bahsettiğim aynı yöntem uygulanır.Ve böylece bizim için çok önemli olan Sal bölgesindeki deriye 'Ön Gerilim' verilmiş olur.
Bundan sonrada diğer bölgelerin kaplanması ve gerekli finisajların yapılmasıyla Deri Kaplama işlemi tamamlanır.
Şimdi sıra Kimyasal uygulamasına gelmiştir.Daha evvel de bahsettiğim gibi,bu Kimyasallar geliştirilmeye çok elverişlidir ve derideki kuvvet artışına 'Müthiş' etkileri vardır.Solüsyonun sürülmesiyle deri daha da katılaşır ve daha da fazla dirençli hale gelir.
Şu an için kullandığım tek Kimyasal 'İspirto+Gomalak' karışımıdır.bu karışım deri üzerine finisajı güzelleştirecek şekilde,fırça yada bez yardımıyla deriye bolca emdirilmelidir.Ben en az 3 kat uyguluyorum ve bu işlem sonunda deri parlak bir hale geliyor.Farklı renkler,bu solüsyon içine karıştırılan kuru doğal boyalarla(pigment) sağlanabilir.Bu işlem sonucunda ise,deri hem parlak,hemde daha katı ve sert hale gelir.
Kimyasalın da sürülmesiyle artık işlemlerimiz tamamlanmıştır.Fakat hemen yayın gücünü ölçmeye kalkışmamalıyız.Çünkü,deri arkasına sürülen ve deriye nüfus eden yapıştırıcının da sertleşmesini en azından iki gün beklemeliyiz.Yapıştırıcı da Deriye sürülen Kimyasal niteliğindedir.Ve ortaya çıkan Yay!.aşağıdaki gibidir.  :)
Deriye Ön Gerilim(Gölhan Metodu) Verilmiş Sipahi Yayı

İki gün sonra yayımı kirişleyerek Dinamometreyle 28'' de Yay gücünü tekrar ölçtüm ve Dijital Tartıyla tarttım.
Yay Gücündeki yeni değer:51,5-52 Lbs.arasındaydı.(Kazanç1,5-2Lb).Yeni Yay ağırlığıysa:341,2 Gr.dır.
Deri kalınlığı:0,5mm
Deri+Kimyasal+Süs Boya ağırlığı:16,60Gr.
Sonuç:
0,5mm kalınlığındaki ve toplamda 16,60Gr.ağırlığındaki Keçi derisiyle,Yay sırtına yapılan Takviye-Backing neticesinde,1,5-2Lbs.lik bir GÜÇ ve OK HIZI(Ort.4-5FPS) artışı elde edilmiştir.
En Güzel Sonuçsa :)
Okçuluk Dünyasında sadece Nem ve Yay sırtını koruduğu düşünülen Derinin,benim yöntemlerimle bir Sinir gibi çalıştırarak,Deriye kendisini taşıttırdığımız gibi,hemde  ilave bir Güç ve Ok Hızı + Ekstra bir yay sırtı koruması(***son bulgum***)elde edilmiştir.

Yaylarınızı gülegüle kullanmanız dileğiyle,
Mehmet Gölhan/Sentetik Osmanlı Yayı/Gölhan Yayları/Kemanger